Hoofdhuidkoeling bij slokdarm-, prostaat- en longkanker
28/08/2015

Patiënten met slokdarm-, prostaat- of longkanker die gebruik hebben gemaakt van hoofdhuidkoeling hebben het minst vaak een pruik of hoofdbedekking nodig. Dat blijkt uit de landelijke registratie hoofdhuidkoeling. Het percentage haaruitval zónder hoofdhuidkoeling is bij deze soorten kanker helaas niet bekend. Toch lijkt het de moeite waard om deze patiëntengroepen hoofdhuidkoeling aan te bieden. Het is de bedoeling dat in de online registratie over haaruitval zowel patiënten met en zonder hoofdhuidkoeling worden opgenomen.

Onder de geïncludeerde deelnemers bevinden zich tot dusver 34 patiënten met slokdarmkanker. Zij kregen diverse typen chemotherapie, maar vooral lagere doseringen taxol. Geen van de deelnemende patiënten had na afloop een pruik of hoofdbedekking nodig. Verder zijn er 259 patiënten met prostaatkanker en 145 patiënten met longkanker in de registratie opgenomen. Het percentage patiënten dat een pruik of hoofdbedekking nodig had, was 3% respectievelijk 17%. Bij patiënten met slokdarmkanker was dit 0%.

Aangezien het percentage haaruitval bij patiënten zonder hoofdhuidkoeling niet bekend is, ontbreekt helaas het inzicht van de toegevoegde waarde van hoofdhuidkoeling voor deze groepen patiënten.