(Her)groei van haar

Wanneer komt het haar weer terug?

Haaruitval door chemotherapie is meestal tijdelijk. Gewoonlijk begint het haar binnen enkele weken tot maanden na afloop van de chemotherapie weer te groeien. Daarna duurt het ongeveer 2 maanden voordat de hoofdhuid weer bedekt was. Het haar kan langzamer groeien dan voorheen. Soms blijven plekken op het hoofd langer kaal. Het verschilt per patiënt of het hoofdhaar, de wenkbrauwen, wimpers of ander lichaamshaar het eerst begint te groeien.

Het eerste haar is vaak donzig ‘babyhaar’. Ook kan tijdelijke groei van licht (wit of zilverkleurig) donshaar in het gezicht (wangen, bovenlip, kin) optreden. Dit haar kunt u verwijderen door te harsen.

Het aangroeien van de haren verloopt voor de meeste patiënten veel te langzaam. Als u uzelf hierop instelt, valt het wat minder tegen.

Het kort knippen van de pruik zorgt voor een kleinere overgang van de pruik naar het eigen haar.

Patiënten rapporteerden dat als het haar gaat groeien de pruik minder goed blijft zitten, warm is en kan gaan jeuken. Zet de pruik dan met speldjes of een kammetje goed vast.

De meeste patiënten gaan de pruik en/of hoofdbedekking geleidelijk minder dragen. Dit kan moeilijk zijn en onzeker maken. Vraag anderen om advies in diverse situaties (als u naar een vergadering of een feest gaat, of: wat wil uw kind graag). Laat uw haar zien als u er zelf aan toe bent.

Patiënten waren trots op het haar op het moment dat het weer begon te groeien en ze de pruik niet meer droegen. Patiënten die altijd lang haar hadden, kwamen er door haaruitval achter dat kort haar ze ook mooi staat.

De groei van het haar en genezing zijn voor de buitenwereld aan elkaar verbonden. Veel patiënten rapporteren dat juist dan pas de verwerking van alle ervaringen begint.

Veranderingen in het haar?

Vaak is het nieuwe haar anders dan voorheen wat betreft kleur of textuur. Verandering in kleur komt het meest voor. Iemand die eerst stijl blond haar had, kan later donkerder haar en/of krulletjes terug krijgen. Ook kan grijs haar tijdelijk weer kleur krijgen. Er is weinig bekend over deze haarveranderingen. De meeste patiënten krijgen na verloop van tijd weer hetzelfde haar als voor de chemotherapie. Meestal duurt dat enkele maanden, maar soms kan het jaren duren.

Blijvende kaalheid

Soms groeit het haar niet terug na afloop van de chemotherapie. Dit komt met name voor bij hoge dosis chemotherapie na stamceltransplantatie. Het is niet bekend waarom dit bij sommige patiënten gebeurt.

Middelen om haargroei te bevorderen

Er zijn diverse middelen op de markt die beloven haarverlies door chemotherapie te verminderen, of de werking van hoofdhuidkoeling te verbeteren. Deze middelen (shampoos, lotions enz.) zijn vaak duur en de werkzaamheid is niet aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Ook zijn er middelen die haargroei bevorderen, bijvoorbeeld minoxidil.