Haaruitval door andere behandelingen

Invloed van andere medische behandelingen op het haar

Hormonale therapie

Hormonale therapie wordt (met name bij prostaatkanker en borstkanker) vaak gelijktijdig of na afloop van de chemotherapie gegeven. Door hormonale therapie kan het haar dunner worden. Ook kan hormonale therapie tijdelijk voor wat extra haaruitval zorgen.

Door hormonale therapie kunnen vrouwen in de overgang komen. De overgang leidt bij sommige vrouwen ook tot dunner haar. Het hoeft dus niet direct te maken te hebben met de behandeling tegen kanker.

(Doelgerichte) Immunotherapie

Immunotherapie kan tijdelijke haaruitval veroorzaken. Ook kan het tot haargroei op ongebruikelijke plaatsen leiden, bijvoorbeeld in het gezicht. Wimpers en wenkbrauwen kunnen erg lang worden en het zicht belemmeren. Ook wordt groei van donshaar gemeld.

Bestraling (radiotherapie)

Bestraling van het hoofd kan haaruitval veroorzaken. Er is weinig bekend over het verloop van haaruitval door bestraling, en de invloed op de conditie en (her)groei van het haar.

Andere medicijnen

Chemotherapie is erg schadelijk. Savene wordt gebruikt wanneer chemotherapie per ongeluk buiten het bloedvat terecht komt (extravasatie). Savene veroorzaakt haaruitval.