Praktische aspecten

Toiletgang tijdens hoofdhuidkoeling

Wanneer u naar het toilet gaat, wordt de koelkap losgekoppeld van de koelmachine. Bij het opstaan worden sommige patiƫnten duizelig door de kou, daarom is het handig dat iemand met u mee loopt (verpleegkundige, partner). Tijdens de toiletgang zal de koelkap opwarmen, maar als dit korter dan 10 minuten duurt, zal dat geen effect hebben op haaruitval. Direct na het aansluiten van de koelkap aan de machine wordt de koelkap weer kouder, dit is duidelijk te voelen.

Stoppen met hoofdhuidkoeling

Het uiteindelijke resultaat van hoofdhuidkoeling is meestal na de tweede chemotherapie in te schatten. Indien na de eerste chemotherapie het haar met grote plukken uitvalt, heeft hoofdhuidkoeling waarschijnlijk geen nut meer. Als er na de eerste chemotherapie matige haaruitval is, dan is het zeker de moeite waard om het nog een tweede keer te proberen. Na de eerste twee keer hoofdhuidkoeling valt het meeste haar uit, daarna neemt de haaruitval af.

Als u ondanks haaruitval toch door gaat met hoofdhuidkoeling, zal het haar weer groeien tijdens de chemotherapie.

U bepaalt zelf of u tevreden bent met het resultaat van hoofdhuidkoeling. Indien u niet tevreden bent, kunt u stoppen wanneer u dat wilt.

Uitdunnen van het haar voor de start van hoofdhuidkoeling

Het is niet bewezen dat het resultaat van hoofdhuidkoeling verbetert als het haar vooraf uitgedund is. Indien er ondanks hoofdhuidkoeling toch haarverlies optreedt, valt dit minder snel op als de haren niet uitgedund zijn.

Kort knippen van het haar voor de start van hoofdhuidkoeling

Er is geen aanwijzing dat het resultaat van hoofdhuidkoeling beter is als het haar kort (geknipt) is.

Kort haar lijkt vaak wel voller dan lang haar. Kort knippen van het haar kan de overgang naar eventueel haarverlies en een pruik kleiner maken.

Wanneer het haar niet volledig uitvalt, kunnen langere haren eventuele kale plekken camoufleren. Wanneer u het haar niet afscheert en het begint te groeien, krijgt u eerder een voller kapsel.