Voorbereiden op haaruitval

Voorbereiding op haaruitval maakt het draaglijker. Patiënten bereiden zich op verschillende manieren voor: door er over te lezen, een pruik uit te kiezen, hoofdbedekkingen uit te proberen, te praten met lotgenoten, enzovoort.

Denk na of u uw kale hoofd wilt bedekken. Als u kaal bent ziet iedereen om u heen dat u ziek bent. Kaalheid en kanker zijn voor de buitenwereld erg aan elkaar verbonden.

Het is goed om te weten dat buitenstaanders meestal niet zien dat u een pruik draagt. Ook de uitval van wimpers en wenkbrauwen blijft vaak onopgemerkt. Patiënten zeggen zich er te veel zorgen over te hebben gemaakt en dat ze snel meer zelfvertrouwen kregen door de positieve ervaringen.

Bent u niet in staat om naar een haarwerker (kapper) toe te gaan, vraag dan een huisbezoek aan. Ook een schoonheidsspecialiste kan bij u thuis komen om make-up tips te geven voor de camouflage van uitval van wimpers en wenkbrauwen.

Patiënten rapporteren dat het maken van foto’s van haaruitval heeft geholpen bij de verwerking ervan na de behandeling.

Bezoek de website van ‘Goed Verzorgt, Beter Gevoel’ (www.lookgoodfeelbetter.nl) Of gebruik de applicatie voor een virtuele make-over op de Engelstaling website.

Wanneer ga ik naar de kapper?

Het wordt aangeraden om voor de start van de chemotherapie na te denken over een eventuele pruik of andere hoofdbedekking. Probeer diverse modellen uit. Indien u kiest voor een pruik, bezoek dan een haarwerker (kapper) voor de haaruitval begint, dan kan uw pruik het beste afgestemd worden op uw eigen kapsel. Het kan echter ook zijn dat u zich juist prettiger voelt bij een heel ander kapsel.

Indien u kiest voor hoofdhuidkoeling, dan weet u van tevoren niet of dit voor u het gewenste resultaat zal hebben. Veel patiënten rapporteerden dat ze onnodig een pruik aanschaften en daardoor onnodige kosten maakten. Het advies is om de pruik uit te kiezen voor de chemotherapie begint. Bij haarwerkers die aangesloten zijn bij ANKO kan de pruik kostenloos worden gereserveerd en indien de hoofdhuidkoeling succesvol is, wordt de pruik niet gekocht.

Kan het me helpen om voor de chemotherapie mijn haar kort te knippen of af te scheren?

Afscheren van het haar heeft geen invloed op de groei ervan tijdens of na de chemotherapie.

Kort haar lijkt vaak voller dan lang haar. Kort knippen van het haar verkleint de overgang naar eventueel haarverlies en een pruik.

Afscheren van het haar stopt de confrontatie met haarverlies door de dag heen (op het kussen, in het doucheputje, op kleding). Ook kan de pruik makkelijker bevestigd worden. Patiënten rapporteerden dat het afscheren van het haar een ‘gevoel van controle’ gaf.

Patiënten rapporteren dat het lastig is om zelf met een tondeuse het haar af te scheren. Als u ernstige haaruitval heeft en niet wilt dat een ander uw haar eraf haalt, kunt u het enkele keren wassen. Daarmee worden losse haren verwijderd.

Wanneer het haar niet volledig uitvalt kunnen langere haren gebruikt worden ter camouflage van eventuele kale plekken. Wanneer het haar niet wordt afgeschoren heeft u eerder een voller kapsel als het haar weer gaat groeien.

Mocht u uw haar af willen scheren en is het langer dan 25 cm, dan kan Stichting Haarwensen het gebruiken om er een pruik van te maken voor kinderen die kaal zijn (www.haarwensen.nl). Ook de Nederlandse Haar Stichting ontvangt graag haar met een lengte vanaf 20 cm om pruiken te maken voor borstkankerpatiënten die het zelf niet kunnen betalen.