Omgaan met reacties op kaalheid

Het omgaan met reacties van de buitenwereld verschilt tussen patiënten die kaalheid tonen of een pruik of hoofdbedekking dragen. Ervaringen van patiënten vindt u op de website: www.geefhaareenkans.nl.

Patiënten die kaal de deur uit gaan, rapporteren geen problemen in de omgang. Patiënten die altijd een pruik dragen, krijgen weinig reacties van de buitenwereld. De reacties zijn vaak positief: over hoe mooi de pruik staat of over wie de kapper is omdat het haar zo mooi zit. Patiënten die een hoofdbedekking dragen, krijgen uiteenlopende reacties van de omgeving.

Patiënten rapporteren dat ze de kaalheid onder de pruik of hoofdbedekking regelmatig toonden aan familie, vrienden of kinderen die het wilden zien. Anderen zeggen dat hun ouders, broers en zussen de kaalheid juist zeker niet wilden zien. Ze rapporteren over (klein)kinderen die er snel aan gewend waren, maar ook kinderen die er niet aan konden wennen en de kaalheid moeilijk bleven vinden. Ook zijn er “verrassend positieve” reacties van collega’s. De reacties van onbekenden worden als meest onplezierig ervaren.

Het advies is om uw naasten te informeren over uw mogelijke kaalheid en om er open over te zijn. Vraag kinderen eventueel of ze bij bepaalde activiteiten graag hebben dat u uw pruik of hoofdbedekking draagt. Als u naar buiten gaat, maar bijvoorbeeld ook bij bezoek aan huis.