Haarpijn, wimpers en wenkbrauwen

Haarpijn

Sommige patiënten ervaren enkele dagen voordat de haaruitval begint zogenaamde haarpijn. Een patiënt zei: "het voelt alsof er met naaldjes continu kleine prikjes op je hoofdhuid gegeven worden. Het deed ook pijn als er iets tegen mijn hoofd aankwam, bijvoorbeeld mijn kussen". Een andere patiënt omschreef het als "het gevoel dat je vroeger had wanneer je een paardenstaart had die te strak zat".

Wimpers en wenkbrauwen

Hoofdhaar valt eerder uit dan het haar elders op het lichaam. Wimpers en wenkbrauwen vallen geleidelijker uit dan hoofdhaar. Ook baardgroei zal verminderen. Het verlies van donshaartjes op het lichaam kan zorgen dat u het sneller koud heeft.

Camouflage bij uitval van wimpers en wenkbrauwen

Wimpers en wenkbrauwen kunnen ook uitvallen door chemotherapie, dat gebeurt later dan het uitvallen van het hoofdhaar. Wimpers en wenkbrauwen zijn sprekend voor het gezicht. Camoufleren kan door middel van make-up, kunstwimpers en -wenkbrauwen of tatoeage/permanente make-up.

Wimpers kunt u zelf bij tekenen. Laat iemand het u voordoen. Patiënten rapporteren dat het gebruik van een malletje een onnatuurlijk resultaat oplevert. De uitval kan ook gecamoufleerd worden door het dragen van een zonnebril of een (nep) bril. De uitval van wenkbrauwen valt minder op door het dragen van een pruik met een pony.

Sommige patiënten voelden zich direct een ander mens door een beetje make-up te gebruiken. Anderen gebruikten het juist niet omdat het ze te veel energie kostte.

Zonder wimpers kan langer haar in de ogen vallen. Dit kan scherp zijn en/of kleine ontstekingen veroorzaken. Ook hierbij kan een zonnebril of (nep) bril helpen.

Tips:

  • Vraag een schoonheidsspecialiste om advies over camouflage van het verlies van wimpers/wenkbrauwen met make-up.
  • Ga na of er in uw ziekenhuis workshops zijn van ‘Goed Verzorgd, Beter Gevoel’ (www.lookgoodfeelbetter.nl). Hierin wordt aandacht besteed aan uiterlijke verzorging en krijgt u praktische tips en technieken aangeleerd.