Hoe wordt hoofdhuidkoeling verdragen?

Patiënten vinden vooral de eerste 10 tot 15 minuten hoofdhuidkoeling erg koud en onaangenaam. Daarna went de kou. Patiënten geven een rapportcijfer tussen 7 en 8 als ze gevraagd worden hoe ze de hoofdhuidkoeling verdragen (0= niet te verdragen, 10=zeer goed te verdragen).

De meest voorkomende bijwerking van hoofdhuidkoeling is hoofdpijn. Van de 100 patiënten die hoofdhuidkoeling krijgen, hebben 7 last van hoofdpijn en 93 geen hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan meestal verholpen worden met paracetamol. Van de 100 patiënten die starten met hoofdhuidkoeling, stoppen 5 patiënten omdat ze het te zwaar vinden, de andere 95 patiënten gaan er mee door.

Temperatuur tijdens hoofdhuidkoeling

Onder normale omstandigheden is de hoofdhuid ongeveer 32 graden Celsius. Door hoofdhuidkoeling neemt de temperatuur van de hoofdhuid af tot ongeveer 15 tot 25 graden. De daling van de hoofdhuidtemperatuur verschilt per persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid haar. Bevriezing van de hoofdhuid is nooit gemeld bij gebruik van koelmachines.

Tijdens hoofdhuidkoeling is het belangrijk dat de koelkap zo goed mogelijk aansluit op de hoofdhuid. Op plaatsen waar de koelkap niet goed aansluit treedt waarschijnlijk haaruitval op.

De algemene lichaamstemperatuur neemt niet af tijdens hoofdhuidkoeling. Sommige patiënten melden dat ze rillerig worden als ze lang onder de koelkap zitten.

Het gevoel van kou verminderen

Het jaargetijde kan het gevoel van kou tijdens hoofdhuidkoeling beïnvloeden. Het is prettig om een handdoek in uw nek te leggen, een deken of kruik te gebruiken of iets warms te drinken. Ook kunt u extra warme kleren te dragen, bijvoorbeeld een koltrui. Bij warm weer (wanneer veel mensen geen sokken dragen) is het advies om sokken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Dek onbehaarde stukjes huid die in aanraking komen met de koelkap af met gaasjes (bijvoorbeeld het voorhoofd of de toppen van de oren).